روز آستارا؛ از مدرسه حکیم نظامی تا خاطره تدریس نیما یوشیج

آستارا در آستانه نخستین مراسم «روز آستارا» قرار دارد؛ مناسبتی که قرار است فرصتی برای بازخوانی پیشینه فرهنگی و تاریخی این شهر باشد؛ شهری که مدرسه تاریخی حکیم نظامی آن بیش از یک قرن قدمت دارد و نیما یوشیج نیز سال‌هایی از عمر خود را به تدریس در آن سپری کرده است.

به گزارش تالشان نیوز، آستارا در آستانه برگزاری نخستین مراسم «روز آستارا» قرار دارد؛ رویدادی که با هدف پاسداشت پیشینه تاریخی و فرهنگی این شهر و معرفی ظرفیت‌های آن برگزار می‌شود؛ شهری که مدرسه تاریخی حکیم نظامی را در خود جای داده و نیما یوشیج نیز در سال‌هایی از فعالیت آموزشی خود در این مدرسه تدریس کرده است.

احمد داداش‌زاده‌اصل، رئیس اداره میراث فرهنگی آستارا، با اشاره به تفاهم‌نامه همکاری برای ثبت روز آستارا اظهار کرد: این تفاهم‌نامه میان اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان و شهرداری آستارا در سال ۱۴۰۱ منعقد شد، اما ثبت رسمی این مناسبت در تقویم فرهنگی کشور هنوز انجام نشده است.

وی افزود: تلاش می‌شود با ارائه مستندات لازم، روند ثبت رسمی روز آستارا از طریق شورای فرهنگ عمومی و دستگاه‌های مرتبط پیگیری شود.

روز آستارا؛ فرصتی برای معرفی میراث شهر

داداش‌زاده‌اصل درباره اهداف این طرح گفت: احیا و ترویج آیین‌ها و آداب و رسوم بومی و محلی، ایجاد ارتباط میان مؤسسات و مجامع علمی و پژوهشی، برگزاری رویدادهای علمی، فرهنگی و هنری و معرفی آثار ثبت ملی شهرستان از جمله اهداف برگزاری این رویداد است.

وی برگزاری نمایشگاه صنایع دستی و سوغات آستارا و اجرای برنامه‌هایی با محوریت آیین‌ها و رسوم اصیل این منطقه را از دیگر بخش‌های پیش‌بینی‌شده عنوان کرد.

۲۶ شهریور؛ نخستین مراسم روز آستارا

رئیس اداره میراث فرهنگی آستارا از برگزاری مراسم بزرگداشت روز آستارا در ۲۶ شهریورماه خبر داد و گفت: در این مراسم از ظرفیت چهره‌های فرهنگی و علمی آستارا استفاده خواهد شد.

به گفته وی، رویا ستارزاده، پزشک و از فرزندان آستارا که در میان پزشکان مورد تقدیر رئیس‌جمهور قرار گرفته است، به این مراسم دعوت شده و سخنرانی خواهد داشت.

این مراسم با پیگیری‌های ولی داداشی، نماینده آستارا در مجلس، و حمایت‌های علی درمانی، فرماندار شهرستان، و با همکاری اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و شهرداری آستارا برگزار می‌شود.

مدرسه حکیم نظامی؛ مدرسه‌ای با ردپای بزرگان

داداش‌زاده‌اصل مدرسه حکیم نظامی آستارا را یکی از قدیمی‌ترین مدارس کشور دانست و گفت: این مدرسه در سال ۱۲۸۷ هجری شمسی توسط جمعی از اهالی فرهیخته آستارا ساخته شد و بیش از یک قرن محل تعلیم و تربیت دانش‌آموزان بوده است.

وی با اشاره به چهره‌های شاخصی که با این مدرسه ارتباط داشته‌اند، از حمید نطقی، بنیان‌گذار روابط عمومی نوین ایران، نام برد و افزود: نطقی از دانش‌آموختگان این مدرسه بوده و نشریه «وارلیق» نیز از جمله فعالیت‌های فرهنگی مرتبط با او محسوب می‌شود.

رئیس اداره میراث فرهنگی آستارا همچنین اکبر اکسیر، شاعر و طنزپرداز آستارایی و از چهره‌های شناخته‌شده شعر فرانو، را از دیگر دانش‌آموختگان مدرسه حکیم نظامی معرفی کرد.

نیما یوشیج؛ آموزگار مدرسه تاریخی آستارا

یکی از جذاب‌ترین بخش‌های پیشینه مدرسه حکیم نظامی، حضور نیما یوشیج در این مدرسه است.

داداش‌زاده‌اصل گفت: نیما یوشیج در فاصله سال‌های ۱۳۰۹ تا ۱۳۱۱ در دبیرستان حکیم نظامی آستارا به تدریس مشغول بوده است؛ موضوعی که به گفته وی، یکی از ویژگی‌های مهم تاریخی این مدرسه به شمار می‌رود.

وی تأکید کرد که تأسیس دبیرستان حکیم نظامی در سال ۱۲۸۷، همزمان با دوره شکل‌گیری دارالفنون تهران، نشان‌دهنده توجه مردم این منطقه به علم و دانش بوده است.

احیای هویت فرهنگی آستارا

رئیس اداره میراث فرهنگی آستارا با تأکید بر ضرورت معرفی ظرفیت‌های فرهنگی و هنری شهرستان گفت: باید گذشته فرهنگی آستارا بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد و ظرفیت‌های تاریخی، علمی و فرهنگی این شهر در سطح استان و کشور معرفی شود.

وی آستارا را دارای پیشینه‌ای غنی در حوزه‌های فرهنگی، تاریخی و اجتماعی دانست و بر ضرورت همکاری دستگاه‌های مختلف برای ساماندهی ظرفیت‌های گردشگری و اقتصادی شهرستان تأکید کرد.

آستارا؛ شهر مرزی با ظرفیت‌های متنوع

شهرستان بندری آستارا با جمعیتی حدود ۹۵ هزار نفر در غربی‌ترین نقطه استان گیلان و در نزدیکی مرز جمهوری آذربایجان قرار دارد.

این شهرستان از ظرفیت‌های مرزی، گردشگری و اقتصادی متنوعی برخوردار است و سه مرز دریایی، ریلی و بزرگراهی آن، موقعیتی ویژه برای تجارت و ارتباطات منطقه‌ای ایجاد کرده است.