کالابرگ در مسیر تغییر؛ درآمد و دارایی جایگزین دهک‌بندی می‌شود؟

دولت در حال بررسی مدل جدیدی برای شناسایی مشمولان حمایت معیشتی و افزایش اعتبار کالابرگ است؛ مدلی که به گفته وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، به جای اتکای صرف به دهک‌بندی، وضعیت درآمد و دارایی خانوارها را در قالب سه سطح وسع پایین، متوسط و بالا مورد توجه قرار می‌دهد.

به گزارش تالشان نیوز، دولت در حال بررسی مدل جدیدی برای شناسایی خانوارهای مشمول حمایت معیشتی است؛ مدلی که در آن وضعیت اقتصادی خانوارها با مجموعه‌ای از شاخص‌های درآمدی و دارایی بررسی می‌شود.

احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، درباره این الگو گفته است دهک‌بندی به شکل سنتی دیگر مبنای اصلی سیاست‌های حمایتی نخواهد بود و به جای آن، سطح وسع خانوارها در سه گروه پایین، متوسط و بالا مورد توجه قرار می‌گیرد.

به گفته وی، اطلاعات اقتصادی خانوارها از منابع مختلف جمع‌آوری و تجمیع خواهد شد تا تصویر دقیق‌تری از وضعیت معیشتی افراد به دست آید.

درآمد و دارایی در ارزیابی خانوارها

میدری با اشاره به تفاوت میان رتبه‌بندی خانوارها در دهک‌ها و وضعیت واقعی اقتصادی آنها، توضیح داده است که در مدل جدید، شاخص‌های مشخص‌تری از جمله درآمد و دارایی مورد توجه قرار می‌گیرد.

بر اساس این الگو، اطلاعات دستگاه‌های مختلف از جمله وزارت اقتصاد و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با یکدیگر تجمیع خواهد شد و بخش فناوری اطلاعات نیز با مشارکت دستگاه‌های مرتبط دنبال می‌شود.

همچنین امکان خوداظهاری خانوارها نیز در این سازوکار پیش‌بینی شده است تا افراد بتوانند اطلاعات اقتصادی خود را ارائه یا اصلاح کنند.

۴۰ تا ۴۴ میلیون نفر در فهرست بررسی

در همین حال، سیدعلی مدنی‌زاده، وزیر امور اقتصادی و دارایی، از شناسایی حدود ۴۰ تا ۴۴ میلیون نفر برای دریافت اعتبار بیشتر کالابرگ خبر داده است.

بر اساس توضیحات مطرح‌شده، در شناسایی گروه هدف، سطح درآمد در کنار برخی شاخص‌های دارایی مانند برخورداری از ملک و خودرو مورد توجه قرار گرفته است.

با این حال، رقم نهایی افزایش اعتبار کالابرگ و جزئیات دقیق اجرای این طرح هنوز به صورت قطعی اعلام نشده و به تأمین منابع مالی و نهایی شدن سازوکار اجرایی وابسته است.

اختلاف درباره میزان افزایش اعتبار

یکی از موضوعات مطرح‌شده درباره مرحله جدید کالابرگ، میزان افزایش اعتبار آن است.

میدری از پیشنهاد افزایش ۵۰ درصدی اعتبار سخن گفته، در حالی که مدنی‌زاده رقم دیگری را مطرح کرده است. از این رو، میزان نهایی افزایش اعتبار را نمی‌توان قطعی دانست و تصمیم نهایی دولت و تأمین منابع مالی در این زمینه تعیین‌کننده خواهد بود.

وزیر رفاه همچنین گفته است دولت تلاش می‌کند افزایش حمایت از اقشار هدف از نیمه مهرماه آغاز شود؛ با این حال، اجرای این برنامه به تأمین منابع و تصمیم نهایی درباره سازوکار آن وابسته است.

چرا دهک‌بندی در حال تغییر است؟

دهک‌بندی خانوارها، افراد را بر اساس وضعیت اقتصادی در مقایسه با سایر خانوارها رتبه‌بندی می‌کند. در مقابل، مدل جدید مورد اشاره دولت بر مجموعه‌ای از شاخص‌های درآمد و دارایی تمرکز دارد.

بر این اساس، ممکن است خانوارهایی که در یک دهک قرار می‌گیرند، از نظر درآمد، مالکیت مسکن، خودرو و سایر شاخص‌های اقتصادی تفاوت‌های قابل توجهی داشته باشند.

دولت در این مدل تلاش دارد با تجمیع داده‌های دستگاه‌های مختلف، ارزیابی دقیق‌تری از وضعیت اقتصادی خانوارها انجام دهد. کیفیت و به‌روز بودن داده‌ها و همچنین نحوه راستی‌آزمایی اطلاعات خوداظهاری، از عوامل مهم در اجرای این مدل خواهد بود.

کالابرگ؛ حمایت از مصرف‌کننده و تولیدکننده

میدری همچنین کالابرگ را ابزاری برای حمایت همزمان از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان دانسته است.

بر اساس این رویکرد، کالابرگ می‌تواند در شرایط افزایش قیمت کالاهای اساسی، بخشی از قدرت خرید خانوارهای هدف را حفظ کند و همزمان تقاضا برای کالاهای مشخص را در شبکه تولید و عرضه هدایت کند.

در نهایت، آنچه درباره مرحله جدید کالابرگ مطرح شده، نشان‌دهنده حرکت دولت به سمت شناسایی هدفمندتر گروه‌های دریافت‌کننده حمایت است؛ با این حال، میزان افزایش اعتبار، زمان دقیق اجرا و جزئیات نهایی این سازوکار نیازمند تصمیم‌گیری و تأمین منابع مالی است.