نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: مهمترین پیشنهاد این اداره کل در راستای ساماندهی برداشت از بستر رودخانهها انجام مطالعات جامع در خصوص توان سنجی رودخانهها است.
به گزارش تاشان نیوز ؛ تورج صادقی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به بررسی و آسیب شناسی عوامل موثر در برداشت بیرویه شن و ماسه از رودخانههای گیلان، اظهار کرد: تخریب زیستگاههای جانوری و گیاهی، آلودگی محیط زیست رودخانه ( کاهش کیفیت آب از طریق ایجاد کدورت و سایر آلودگیهای فیزیکی و شیمیایی)، ایجاد آشفتگی بصری و مخدوش کردن زیبایی رودخانه و تغییرات در رقوم ساحل، بستر و کف رودخانه اتفاق میافتد.
وی با اشاره به حمایتهای دادگستری گیلان، افزود: دادگستری استان با پشتیبانی و حمایت الزم از دستگاههای اجرایی از طریق بازدیدهای میدانی و مشترک به همراه کارشناسان دستگاههای اجرائی، برگزاری جلسات متعدد و تدوین مصوبات و پیگیری اجرائی آنها، مکاتبات ارشادی و پیشگیری به ذینفعان حقیقی و حقوقی و اعمال موارد جزائی برای متخلفین و سایر اقدامات، موجبات کاهش بهرهبرداری غیرمجاز و کاهش برداشتهای بدون ضابطه از رودخانهها را فراهم کرده است.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: رودخانهها برای جوامع محلی و بومی دارای ارزش فرهنگی و سنتی هستند و همچنین منبع مهمی برای تامین معاش آنهاست، برداشت مصالح از بستر و حرائم رودخانهها و استقرار کارگاههای مربوطه که اغلب نزدیک به رودخانهها است در کاهش کیفیت زندگی روستائیان اثرگذار است.
صادقی افزود: آلودگی حاصل از انتشار ذرات ریز مصالح در محیط زندگی آنها، ایجاد ارتعاش و مشکلات ترافیکی و گاها تحت الشعاع قرار دادن فرصتهای شغلی و سنتی روستائیان در زمینههای کشاورزی و شیلات، قایقرانی و بوم گردی از جمله مشکلات حاصل از برداشتهای بیرویه رودخانهای برای ساکنین محلی است.
وی با بیان اینکه عموما مصالح رودخانهای از بسترها و کنارههای رودخانهها برداشت میشود که این اراضی متعلق به دولت است و وزارت نیرو و به تبع آنها شرکت آب منطقهای در استان مدیریت این اراضی را به نمایندگی از دولت برعهده دارد، تصریح کرد: برداشت از اراضی متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی منوط به کسب اجازه از آنها و یا منوط به درخواست آنها و با تایید مراجع ذیربط انجام میشود.
وی با بیان اینکه به نظر میرسد نوع مالکیت اراضی در کاهش تقاضاهای واصله برای برداشت مصالح تاثیرگذار نباشد، خاطرنشان کرد: هرجا که پتانسیلی برای برداشت مصالح وجود دارد دیر یا زود تقاضا برای برداشت آن هم میرسد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان درباره رویکرد این اداره کل برای کاهش و به حداقل رساندن برداشت مصالح از رودخانهها، گفت: مهمترین پیشنهاد این اداره کل در راستای ساماندهی برداشت از بستر رودخانهها انجام مطالعات جامع در خصوص توان سنجی رودخانهها است.
صادقی افزود: در این مطالعات که آمار آوردهای حداقل ۲۰ ساله ، پیش بینی تقاضاها، اشتغالهای وابسته، عوامل فرهنگی و اجتماعی، مهندسی رودخانه، اهمیت اکوسیستمی رودخانه ( فون و فلور ) و سایر عوامل باید مدنظر قرار گیرد و در نتیجه آن ظرفیت و توان رودخانهها برای برداشت مصالح بررسی و محاسبه شود و اساس تصمیمات دستگاههای بهرهبردار قرار گیرد و تا قبل از انجام مطالعات می توان از ظرفیت رسوبات جمع شده در مخزن سد سفید رود برای اجرای پروژه های عمرانی استفاده کرد و آموزش جوامع محلی و ذینفعان حقوقی و حقیقی نیز تاثیرگذار است.
وی انجام مطالعات جامع در خصوص توان سنجی رودخانه های استان برای برداشت مصالح توسط شرکت آب منطقه ای گیلان، هدایت و سوق دادن متقاضیان شن و ماسه و مجریان پروژه های عمرانی به ظرفیت های معادن کوهی توسط اداره کل صنعت معدن و تجارت و حمایت و پشتیبانی دستگاههای قضایی و نظارتی از محیط زیست آسیب دیده ی رودخانه ها را از موارد بسیار مهمی برای حفاظت از محیط زیست حساس استان دانست.